В един от дните за екскурзии в Smarty, организирахме за децата от лятната занималня посещение на пещерата Проходна - една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Проходна се намира на 2 км от с. Карлуково и на 112 км от София. Това е най-дългият пещерен тунел в България с дължина 365 метра и височина на входовете 56 м. Следствие на ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Това дава и уникалния облик на пещерата.

 

Разходката ни беше съчетана и със скално катерене. Нашият планински водач Иван се беше  постарал да осигури всичко необходимо за едно незабравимо и емоцоинално преживяване. Освен, че разгледахме, обиколихме и наснимахме пещерата, на изпитание бяха подложени нестихващия детски ентусиазъм, липсата на страх и желанието за приключение на всяка цена.

Още любопитни факти:

  • През 1962 г. Проходна е обявена за природна забележителност.
  • В пещерата са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и „Време разделно“.
  • Според археолозите, в дълбока древност пещерата е била важен окултен обект за местните жители, където са се извършвали различни ритуали. На 21-ви март, когато е пролетното равноденствие, се е извършвал ритуал за плодородие. В този ден през вътрешността на пещерата преминава слънчев лъч, който я огрява под специфичен ъгъл.
  • Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.

Е,..... ние се ограничихме само с катерене и добро настроение.

TOP