От дълбока древност кучето е доказало своята любов и вярност към човека. Не напразно се казва „Верен като куче”. Въпреки това, всяка година има стотици ухапани или нападнати. Най-честите пострадали са деца! Една от основните причини е незнанието и какво да бъде поведението ни при такава среща. Голяма е отговорността и на всеки собственик на куче – как го отглежда, социализира и възпитава. Кучета се отглеждат масово, но за съжаление голяма част от стопаните имат ограничени или почти никакви познания за това. А самочувствието им...е без коментар! За да се намали броят на нещастните случаи е необходимо много, а отговорността е на всички!

 

От няколко години Детски образователе център Smarty работи с деца за превенция срещу рискови ситуации при среща с кучета. Регулярно провеждаме срещи и водим разяснителни програми - как да се държим с непознато куче, независимо дали е домашно или бездомно? Благодарим за съдействието, обучението и съветите на един от най-опитните треньори на кучета и техните водачи - Ники Василев, www.itan.bg.

Отглеждането и възпитанието на кучето е като това на детето – каквото възпиташ, това ще си гледаш.

Една от последните срещи на Smarty децата беше с представители на клуб ЧЕРЕН РУСКИ ТЕРИЕР. Малчуганите се запознаха с тази изключителна порода куче, участваха в демонстрация по послушание, научиха подробности за възпитанието и отглеждането на нейния представител Chizar Galaxy Deneb Keitos - Гранд шампион на България и Балкански шампион за 2019 година (вижте снимките по-долу).

Какво научиха още децата и върху какво е добре да се замислим всички, независимо дали вече сме стопани на куче или искаме да си вземем такова за домашен любимец?

  1. ИЗБОРЪТ НА КУЧЕ – някои породи имат специфични изисквания за отглеждане и точно затова е задължително предварително запознаване с породата, която сме избрали. Не е достатъчно само да храним и разхождаме животното за 10-15 минути - трябва да си дадем реална сметка имаме ли подходящите условия и време за нашия любимец, къде ще го гледаме, когато пътуваме на кого ще го поверим, имаме ли деца в семейството и дали тази порода е подходяща за тях, ще го водим ли редовно на груминг или ние ще се справим с почистването на зъби, уши, нокти, прическа?...
  2. ВЪЗПИТАНИЕТО на кучето започва от възпитанието и познанието на стопанина. Кучето е социално животно и най-важното е вниманието, което му отделяме. Изграждането на връзката със стопанина трябва да е основано на доверие, не на страх! А ако познавате кучето си, реакциите му са предвидими.
  3. СОЦИАЛИЗИРАНЕ на кучето, отглеждане и водене в градска среда – всеки стопанин трябва да е нащрек при среща с друго куче, масово се наблюдава разхождане на кучета без повод, а биологичният отпадък „аки” е на всяка крачка. Безобразие и невежество! Трябва да знаем – кучетата също обичат да им е чисто, а утре, може би, вие пак ще минете по същата улица.
  4. Необходимо обучение на собственици и кучета от средни и едри породи по ПОСЛУШАНИЕ и поведение в градска среда – за съжаление обучителите не са много. Този, обаче, който знае много и със сигурност може да ви научи е Ники Василев (виж по-горе). При едно условие – трябва да му повярвате, да го слушате и да изпълнявате. Резултатите няма да закъснеят, знаем го от опит.
  5. УЧЕТЕ постоянно! Не разчитайте, че всичко знаете. Наученото от кучето също трябва да се поддържа, иначе ... се прави на разсеяно. Предавайте своите знания и на децата си!

 

Темата е огромна. Със сигурност има още много какво да се каже. Ние от Smarty ще продължим да работим в тази посока!

 

TOP